رابطه دوستی عمیق و رفاقت

یک رابطه بین فردی بین دو رفیق رابطه ای بدون قید و شرط است که در آن افراد با اراده و انتخاب خود وارد می شوند. رفاقت رابطه ای است که در آن هیچ تشریفاتی وجود ندارد و افراد از حضور یکدیگر لذت می برند. 

در یک رابطه دوستی، در اثر گذر زمان و عمق یافتن شناخت دو فرد از یکدیگر و توسعه احساسات این رابطه عمیقتر می شود و تعهدی شکل می گیرد که سطح این تعهد به فاکتورهای زیادی بستگی دارد و تعریف آن و مصداقهای زیر پا گذاشتن این تعهد توسط طرفین رابطه تعریف می شود.  

 از ویژگیهای یه رابطه دوستانه عمیق یا رابطه رفاقتی می توان به این موارد اشاره کرد:

- صداقت و شفافیت
- همراهی و حمایت و راهنمایی 
- اجتناب از تمسخر، انتقاد، تخریب شخصیت و نارو زدن 
- احساساتی مثل تکبر، حسادت، نفرت، و خشم در رابطه رفاقت حضور ندارد و افراد به قدری شفاف هستند که با گفتگو این مسائل را با هم حل کنند.

شفافیت و اعتماد سنگ بنای رفاقت است و رفاقت نیز مانند هر رابطه دیگری نوعی بده بستان است یعنی همه چیز دو طرفه است و نمی تواند در شکل یکطرفه اش تداوم زیادی بیابد.  در رابطه رفاقت شما باید هر کاری از دستتان بر می آید برای رفیقتان انجام دهید. 

نکته: بهتر است دوستی را با عشق مخلوط نکنید زیرا مشکلات و سوء تفاهم هایی را ایجاد می کند. 

روابط بین فردی عشق و ازدواج

رابطه بین فردی قوی دوستی بین زن و مرد منجر به رابطه عاطفی، عشق و ازدواج می شود. در مورد رابطه دوستی و ویژگیهای آن گفتیم ؛ اما در موارد رابطه عمیقتر که منجر به شکل گیری رابطه عاطفی و عشق و ازدواج می شود ویژگی هایی به رابطه اضافه می شود. احساس تعهد در ازدواج و روابط عاشقانه یک ضرورت است. طرفین رابطه احساس دلبستگی به یکدیگر دارند و از همه مهمتر در راستای این تعهد به یکدیگر اعتماد متقابل دارند. احساس احترام و تحسین متقابل نیز در این رابطه منجر به عمیق تر شدن احساسات طرفین می گردد.

طبق سه گانه استرنبرگ، سه مؤلفه زیربنای روابط عاشقانه و ازدواج است. 

1- اشتیاق 
2- صمیمیت 
3- تعهد

میزان عشق در هر رابطه ای با سه جزء فوق رابطه مستقیم دارد. هر چه این سه جزء بیشتر ، رابطه قوی تر است. 

1- اشتیاق: اشتیاق به جذابیت فیزیکی بین دو فرد اشاره دارد. افراد باید در ابتدا از نظر ظاهری و جسمی و جنسی برای هم جذاب باشند تا جذابیت آنها برای مدت طولانی تری در رابطه باقی بماند. اگر از ابتدای رابطه جذابیت فیزیکی و کشش جسمی و جنسی وجود ندارد این اتفاق قرار نیست بعداً در آینده رخ دهد. 

2-صمیمیت: میزان نزدیکی دو فرد در یک رابطه به صمیمیت اشاره دارد. وجود صمیمیت و ویژگیهای یک رابطه صمیمانه برای تداوم رابطه عاشقانه ضروریست؛ در یک رابطه با صمیمیت بالا افراد لازم نیست نقش بازی کنند یا بخشهایی از وجودشان را انکار یا پنهان کنند. در رابطه صمیمانه همدلی بسیار بالاست و فرد شجاعت این را دارد که خود واقعی اش باشد. 

3- تعهد: به تصمیم دو فرد برای ماندن در کنار هم برای همیشه، تعهد گفته می شود؛ یعنی این که دو  طرف رابطه  تصمیم بگیرند با هم بمانند یا با ازدواج  وارد رابطه مادام العمر شوند. 

اگر هریک از عوامل فوق در رابطه کمرنگ شده یا از بین رفته باشد، یا توسط یکی از طرفین نادیده انگاشته شود عشق در مدت کوتاهی از بین می رود و باعث از هم گسیختگی ارتباط عاشقانه می شود. برای تداوم یک رابطه عاشقانه وجود هر سه این عناصر ضرورت دارند.